Chatbot aneb AI doučuje

Představení AI chatbota pro doučování českého jazyka a matematiky.

Ve dnech 27.-28. 10. 2022 se v anglickém přístavním městě Brighton uskutečnil již jednadvacátý ročník konference ECEL (European Conference on e-Learning). V sérii krátkých příspěvků se vám pokusíme přiblížit některé aktuální výsledky pedagogické výzkumu, které byly na této akci prezentovány. V tomto příspěvku představíme práci českého týmu autorů. Jedná se o využití umělé inteligence pro doučování. V rámci projektu AI asistent pro žáky a učitele na vývoji aplikace spolupracuje tým autorů Asociace pro lepší IT řešení, Univerzity Karlovy a Národního pedagogického institutu.

Cílem projektu je připravit aplikaci pro mobilní zařízení – chatbota, který bude se žáky komunikovat přirozenou formou a bude je připravovat – doučovat na přijímací zkoušky a maturity z českého jazyka a matematiky. Aplikace je ve fázi přípravy, k dispozici jsou ukázkové kurzy. Plná podpora by měla být spuštěna na přelomu ledna a února příštího roku.

Aplikace používá dvě prostředí. Jedním je webová aplikace AI Asistent, kterou je možné spustit na libovolném počítači.

Druhou možností připojení, určenou především pro mobilní zařízení. Je komunikace v aplikaci Telegram. Telegram je volně dostupný program, který byl opakovaně využit ve vzdělávání, především pro výuku cizích jazyků.

Aplikace provádí žáka předem připravenými lekcemi, které mají poměrně pevně danou strukturu. Každé téma je rozděleno do celé řady podtémat. Ke každému z nich jsou připraveny podpůrné výukové materiály a tři typy příkladů – základní, jednodušší a složitější.

Žák má možnost volit obtížnost dle své potřeby. Umělá inteligence, která je v systému zabudována, zodpovídá za komunikaci se žákem. Díky AI chatbotu je systém schopen reagovat i na žákovy otázky a podněty, které přímo nesouvisí s probíraným tématem. Cílem integrace AI chatbota je zatraktivnění celého prostředí a zvýšení motivace žáků k učení. Chatbot také glosuje řešení žáků pomocí různých memů a hlášek.

Pokud vás téma zaujalo a chcete se o aplikaci dozvědět více, může si přečíst jak celý článek. Tak si i vlastní aplikace vyzkoušet v ukázkovém představení pro učitele.

Sdílet na Facebook
Sdílet na Twitter

Vybrali jsme pro Vás

Související

Přejít nahoru