Eduklub

Kam na výlet za matematikou II – Drážďany

Kam na výlet za matematikou II – Drážďany

Zajímavou výstavu spojenou s matematikou nalezneme i kousek za našimi hranicemi. Hostí jí Technické sbírky Drážďany (Technische Sammlungen Dresden). Konkrétně je této výstavě vyhrazeno celé čtvrté patro budovy a díky spolupráci univerzit jsou všechny exponáty popsány nejen německy, ale také anglicky a především česky. Technické sbírky v Drážďaněch nejsou ale jen muzeem, ale jsou současně i vědeckým centrem, které kromě výstav pořádá i vzdělávací programy.

Co vše na výstavě Matematická dobrodružná země nalezneme? Vzhledem k tomu, že výstava je rozmístěna v několika velkých sálech, není možné představit všechny exponáty. Zaměříme se tedy alespoň na některé. Úvodem je ale vhodné poznamenat, že naprostá většina exponátů je interaktivních, tedy umožňujících manipulaci a experimentování. V některých případech se jedná o úkoly, které si mohou návštevníci splnit, jindy zase o ukázky, které musí návštěvník rozpohybovat. Ale pojďme již k představení vybraných exponátů, které nás během návštěvy zaujaly.

Parabolu známe především jako graf kvadratické funkce, nebo jako speciální řez kuželové plochy. Exponát na obrázku ukazuje, že je možné ji poměrně snadno namodelovat i pomocí rotačního pohybu kapaliny. V rámci výstavy byla kuželosečkám věnována celá řada exponátu. Dovolujeme si zde uvést ještě jeden, který ukazuje jednoduchou konstrukci kružnice a elipsy pomocí provázku.

Dalším oblibeným objektem je zlatý řez. Se kterým můžeme setkat v mnoha různých souvislostech v umění a architektuře. Věděli jste ale, že vaše tělo je rozděleno pupíkem také v poměru zlatého řezu? Pokud tomu nevěříte, můžete si to pomocí měření snadno ověřit.

Následující exponáty možná budou vypadat jenom jako jednoduchá hříčka, ve skutečnosti představují objekty na pomezí mezi matematikou a informatikou – konečná tělesa a samoopravující kódy. Vaším úkolem je pomocí tlačítek, která vždy rosvěcí/zhasínají několik žároviček současně, dosáhnout toho, aby všechna světla svítila. Vypadá to jednoduše? V některých případech je nutné se pořádně zamyslet a nikoli jen náhodně mačkat jednotlivá tlačítka.

Jedním z dalších principů, který byl představen pomocí “světýlek” je Klarnerova věta. Podívejte se na následující obrázek a zkuste se zamyslet nad tím, proč hrací pole o velikosti 10 x 10 polí nemůže být vyplněno hracími kameny o velikosti 1 x 4 pole.

Na závěr ještě jedna klasická úloha, ovšem v netradičním pojetí. Pythagorovu větu lze snadno dokázat pomocí přeskládávání částí čtverců, které jsou sestrojené nad přeponou a základnami. Dělení, se kterým se setkáme na výstavě, dá ale opravdu pořádně zabrat.

Návštěvu výstavy vám rozhodně můžeme doporučit. Nabízí prostor pro mnoho hodin objevování a experimentování. Pokud se již budete experimentováním s matematickými objekty unaveni, můžete navštívit i další patra, popřípadě načerpat sil v kavárně, která je součástí muzea a nachází se na 48 metrů vysoké věži. Odsud je nádherný výhled na Drážďany.

Napsat komentář