Vytvoření digitální knížky snadno a rychle

Nástroj Book Creator je možné kromě vlastní potřeby vytváření digitálních knih z dovolené, svatby nebo jiných rodinných událostí rozhodně využít ve výuce. Jak sám název napovídá, jedná se možnost vytváření digitálních výstupů se všemi různými typy obsahu (tj. texty, videa, obrázky). V tomto článku si nejdříve projdeme jednoduchý postup, jak samotnou digitální knihu vytvořit.

Prvním krokem, který v online aplikaci, či aplikaci na mobilním zařízením (dobře se např. pracuje s aplikací na zařízeních s operačním systémem iOS) je přihlášení do vlastní virtuální knihovny a následně pomocí znaku „plus“ přidáme novou publikaci. Následně je důležité si vybrat, jak bude vypadat (viz. obrázek níže) a již se můžeme pustit do samotné tvorby knihy.

Tak nejdříve první strana. Důležité je uvědomit si, že se vždy můžete ke knize vrátit a každou část aktualizovat nebo změnit. Tak jako následně i zde můžete vidět hlavní menu, se kterým dále celou knihu pracujeme a přidáváme jednotlivé objekty.

Obsah knihy už je samozřejmě na každém. Učitel takovou knihu může využít jako učebnici nebo pracovní sešit pro žáky, může si dělat vlastní záznamník učitele, včetně toho, jaké metody vyzkoušel. Pro žáky taková kniha může být vlastní zdroj informací, vlastně klidně i takový sešit, pro školu může znamenat třeba ročenku, nebo přípravu časopisu. Pro třídní kolektiv pak může kniha představovat třeba ročenku. Využití je samozřejmě zřejmé napříč předměty a není nutné, aby se tvorba knihy odehrávala pouze v hodinách Informatiky. Nabízí se zde možnost psaní povídek v Českém jazyce, stejně jako třeba zpracování referátu ve Fyzice.

Nehledejte však žádné nadstandardní možnosti pro formátování textu, tato publikace je spíše myšlena jako objektově složený materiál, ve kterém skládáte jednotlivé prvky svého „příběhu“, jak vidíte níže.

příklad vlastního výstupu
příklad výukového materiálu

Poslední na co je potřeba pamatovat je samozřejmě sdílení materiálu. Ať už vytvoříte Vy, nebo žáci jakýkoliv typ digitálního výstupu, máte možnost ho stáhnout jako e-knihu (ve formátu epub), sdílet online na bookcreator databázi nebo i vytisknout.

Sdílet na Facebook
Sdílet na Twitter

Vybrali jsme pro Vás

Související

Přejít nahoru