Jak na psaní na klávesnici

Psaní na klávesnici je dovedností, kterou při práci na počítači používáme v podstatě každodenně. Na rozdíl od minulosti, kdy se běžně vyučovalo psaní na stroji, zůstává trochu opomíjenou dovedností. Je pravda, že existuje mnoho technologií, které umožňují psaní textu více či méně nahradit, přesto je schopnost psát všemi deseti něčím, co nám může ušetřit spoustu času. Proto nás zaujal příspěvek Libora Klubala: Psaní na klávesnici jako závod na webu pedagogicke.info.

Autor ve svém článku představuje webovou aplikaci TypeRacer, která je zdarma dostupná na portálu TypeRacer.com. Výhodou této aplikace je především to, že je nabízena bezplatně a uživatel ji může využívat dokonce i bez registrace. Rozhodli jsme se tedy podívat, co tato aplikace nabízí. Další velkou výhodou je, že dovoluje cvičit i na českých textech. Uživatelům nabízí tři módy:


Závodní mód, ve kterém vám aplikace sama náhodně vybere protihráče, proti kterým budete hrát. I když jsme zvolili jako herní jazyk češtinu, na výběr dalších protivníků jsme čekali maximálně v řádu sekund. Závod spočívá v tom, že všichni závodníci přepisují český, i když ne příliš logicky, text. V případě chyby je nutné se vrátit a text opravit. Po dokončení závodu aplikace nejen ukazuje pořadí a rychlost psaní, ale dovoluje i si celá přepis znovu přehrát ve formě videa a zobrazuje také přehled slov, ve kterých došlo k chybě.

Druhý mód je procvičovací. I v tomto módu přepisujete český, nepříliš logicky dobře vystavěný text. Po napsání textu jsou opět k dispozici statistiky, jako u předchozího módu. Posledním módem je možnost vyzvat k závodu přítele. V tomto módu je k dispozici i chat.

Jak aplikaci hodnotíme? Vzhledem k textům, které nám aplikace nabídla, ji rozhodně nemůžeme doporučit do škol. Navíc pouhé procvičování pomocí opisování textů není ideální metodou, jak se naučit psát všemi deseti. Přeci jen metody, které se vyvíjeli po desetiletí a sestávají se z nacvičování efektivních kombinací písmen, které vás vedou k rychlému psaní nelze touto hrou rozhodně nahradit. Takže pokud si chceme jen rychle zasoutěžit, hru můžeme doporučit. Pokud ale uvažujete o seriózním nástroji, nebo programu, ve kterém se vaše děti budou učit psát prostřednictvím hry, podívejte se po jiném nástroji. Můžeme vám doporučit třeba již klasickou aplikace Tux Typing. Pokud máte jiný oblíbený nástroj na výuku psaní na klávesnici, sdílejte s námi svoji zkušenost v diskuzi pod článkem.


Sdílet na Facebook
Sdílet na Twitter

Vybrali jsme pro Vás

Související

Přejít nahoru