La Digitale – zajímavá sada nástrojů, která je funkční a zdarma

La Digitale – zajímavá sada nástrojů, která je funkční a zdarma

Každý z nás, učitelů-uživatelů nástrojů webu 2.0 ví, že s ním jejich autoři hrají takovou malou hru. Nástroje existují v bezplatné verzi, která vám dovolí si na používání aplikace, webu či programu zvyknout a odhalit jejich přínos pro vaši výuku. Pokud je ale chcete používat dlouhodoběji či z nich udělat klíčový prvek vaší pedagogické práce, je nutno přejít na verzi placenou. Omezení bezplatné verze se týkají nejčastěji palety nástrojů (nemůžete používat ty „prémiové“, které jsou ale zrovna ty nejzajímavější…), množství aktivit, které můžete vytvořit, jejich velikosti či množství studentů, kterým můžete vytvořené aktivity distribuovat atd.

Naštěstí ale existují opravdu bezplatné alternativy, byť je u nich bohužel potřeba slevit z některých aspektů, nejčastěji v oblasti grafiky (např. LearningApps) či funkčnosti. To však neplatí o francouzském webu La Digitale (https://ladigitale.dev/#projet), který si klade za cíl poskytnout pedagogům širokou paletu „tools“, které jim dovolí digitálně tvořit a integrovat ICT do výuky, bez omezení na konkrétní předmět. Jde o nástroje vytvořené tak, aby vyhovovaly právě učitelům. Jsou postavené na volně šiřitelných technologiích a při jejich používání o vás nejsou ukládána žádná data.

Z celkem 25 nástrojů (z nichž některé obsahují další podnástroje), které vás necháme prozkoumat samostatně, vybíráme těchto šest pro nás nejzajímavějších a nejčastěji používaných:

DIGIBOARD – sdílená nástěnka/pracovní „plátno“ pro práci ve více lidech na jednom projektu.

DIGIPAD – podobné funkce jako Padlet.

DIGIPLAY – dovoluje přehrát libovolné video z YouTube bez reklam či dalších prvků, které odvádí pozornost či nejsou ve třídě žádoucí. Již žádná reklama na XY ve vašich hodinách!

DIGIREAD – podobná funkce jako u DIGIPLAY, jen pro text. Nástroj očistí webový článek od všeho rušivého, včetně reklam. Žáci se tak mohou soustředit na to podstatné.

DIGISCREEN – interaktivní tabule pro práci se třídou. Stačí promítnout na plátno nebo monitor. Tabule obsahuje hodiny, kalendář, časovač, generátor náhodných slov (např. jmen), kostku, prostor pro psaní i kreslení, sdílení přes integrovaný generátor QR kódů a mnoho dalšího. A nemusí se mazat😊. Podobné funkce má např. classroomscreen.com.  

DIGIWORDS – tvorba sdílených „wordclouds“.

Jediná nevýhoda? Stránka existuje jen ve francouzské jazykové mutaci (přestože názvy nástrojů jsou v angličtině). Vzhledem k jednoduchosti uživatelského prostředí to ale není velký problém i pro ty, kteří tímto jazykem nevládnou či pro začátečníky ve světě ICT pro vzdělávání.

Sdílet na Facebook
Sdílet na Twitter

Vybrali jsme pro Vás

Související

Přejít nahoru