Publikace od EU jako výukový zdroj pro učitele jazyků

Jako učitel francouzštiny na ZŠ používám dlouhodobě stránku, na které Evropská unie nechává volně ke stažení ve formátu .pdf všechny své oficiální publikace. Nejde jen o tematické zprávy či strategické dokumenty, ale i mapy, publikace přímo určené mládeži, mladším dětem, komiksy či hry. Stránku, která se dříve jmenovala Bookshop Europa, naleznete na této adrese:

https://op.europa.eu/en/web/general-publications/publications

Doporučuji detailně prozkoumat zejména záložky „pro děti“, „pro studenty a učitele“ a „mapy“. I v dalších sekcích však lze najít zajímavé dokumenty (brožury, knihy, plakáty), které lze využít ve výuce jazyka pro specifické cíle, např. pro turismus nebo právo.

Výhodou všech publikací je to, že existují v mnoha jazykových mutacích. Je tak možné, aby na stejném dokumentu pracovali žáci v hodině AJ, FJ i NJ, případně ve výuce dalších jazyků (mnoho publikací je přeloženo i do češtiny), které se na škole učí. EU tak učiteli dává ideální podklad pro mezipředmětové projekty a rozvoj vícejazyčnosti na vaší škole, což je jedním z hlavních cílů jazykové politiky Rady Evropy.

Sdílet na Facebook
Sdílet na Twitter

Vybrali jsme pro Vás

Související

Přejít nahoru