Eduklub

ATLAS.MAPY.CZ jako odrazový můstek pro mezipředmětové vztahy

ATLAS.MAPY.CZ jako odrazový můstek pro mezipředmětové vztahy

Pokud ve své výuce rádi propojujete různá témata a neradi zůstáváte jenom ve své škatulce, je Atlas od Mapy.cz skvělým nástrojem pro výuku v souvislostech, ale také pro vlastní bádání žáků. Jedná se o online nástroj, se kterým se dostanete po celém světě, a přitom můžete zůstat ve třídě. A co líp, děti se díky němu naučí mnoho užitečného.

Kromě toho, že funguje stejně (spíš o trochu líp) než klasické tištěné mapy, nabízí i mnoho dalších funkcí, které z něj dělají skvělou vzdělávací pomůcku Jedná se o tzv. indexy (nebo tematické mapy), které umožní prozkoumávat různé netušené detaily a informace o dané lokalitě a o celém světě. Osobně je moc rád používám pro mezipředmětové vztahy a také pro rozšíření pohledu mimo všední kritéria. Využívám ho tak ve výuce dějepisu, přírodopisu a v dalších předmětech.

Mezi zajímavé indexy patří (kromě těch očekávatelných) úroveň demokracie, míra svobody, Big Mac index (kolik stojí v dané zemi Big Mac), ale také znečištění ovzduší, míra vzdělanosti, rozšíření internetu a další.

Součástí Atlasu je také propojení s dalšími weby, novinky v daném státě/tématu, ale především konkrétní metodiky, jak učitelky a učitelé atlas využívají. Díky dalším odkazům se mohou žáci učit rozšiřovat své dostupné zdroje, vyhledávat, třídit a zpracovávat informace a následně je pak odprezentovat ostatním.

A mimochodem, Atlas funguje v prohlížeči, takže ho můžete otevřít na jakémkoli zařízení s připojením k internet.

Napsat komentář