Moderátoři: Tomas_Klinka, Veronika_Laufkova

Uživatelský avatar
od Karel Kafka
#118
Má smysl studentům dovolit autokorekci při psaní na počítači? Nedávno jsme se o tom bavili s kolegy a měli jsme rozdílné názory. Zajímal by mne tedy ten Váš. Děkuji mnohokrát!
Uživatelský avatar
od Antonin_Jancarik
#146
Karel Kafka píše: 09 kvě 2022, 12:22 Má smysl studentům dovolit autokorekci při psaní na počítači? Nedávno jsme se o tom bavili s kolegy a měli jsme rozdílné názory. Zajímal by mne tedy ten Váš. Děkuji mnohokrát!
Já čtu v RVP toto:
 využívá digitální technologie, aby si usnadnil práci, zautomatizoval rutinní činnosti, zefektivnil či zjednodušil své pracovní postupy a zkvalitnil výsledky své práce

Za mne tedy spíš otázka, kdy nemá používat autokorekci.
Uživatelský avatar
od Karel Kafka
#158
V zásadě bych souhlasil. Kolegové ale měli arguemnty, že to zhorší uroveň gramatiky žáků. Neexistuje nějaký zlatý střed? Tak aby to zjednodušilo práci, ale zároveň tím žáci netratili u pravopisu?
Uživatelský avatar
od Tomas_Klinka
#246
Souhlasím s kolegou Jančaříkem, že technologie mají pomáhat. Na druhou stranu bych ale studenty stavil do situací, kdy technologii nebudou mít k ruce a budou pak muset pracovat bez ní (např. psaní rukou).

Důležitá je i schopnost vlastní autokorekce, tedy "přečíst si to po sobě". V češtině korektor často nechá v textu slova, která jsou v existujícím, ale nesprávném tvaru (z hlediska kontextu, místa ve větě apod.).